Elcykelguide

 • Elcykel med frammonterad motor

  Fördelar med att köpa en elcykel  Cykla fort till jobbet men kom fram lika fräsch som efter en kort promenad. Om du jämför med att köra bil blir fördelarna med elcykel många, men den största fördelen är faktiskt att det är fantastiskt kul och lätt. Du kommer förstå så fort du fått provcykla!

 • Lagar och regler om elcyklar

  Vilka lagar och regler gäller för elcyklar?  En elcykel ska precis som en vanlig cykel ha två av varandra oberoende bromsar, röd reflex bak, vit reflex fram, vit eller gul reflex åt sidorna samt ringklocka. Belysning som syns på 200 m ska finnas när det är mörkt ute. Dessutom får en elcykel i skrivande stund max hjälpa till upp till 25 km/h och ha en motoreffekt på som mest 250 watt. Elcykelns motor får inte driva cykeln utan att du trampar.

  En ny typ av elcykel blev tillåten i januari 2016. Den här elcykeln klassas som moped klass II och får ha en starkare motor (1000 watt). Den får också driva utan att du trampar upp till 25 km/h. Kraven för att få framföra den här typen av elcykel är körkort, hjälm och 15 års åldersgräns.

 • Så mycket sparar du på att ställa bilen till jobbet

  Hur mycket sparar du på elcykel kontra bil till jobbet?  En bil kostar enligt Motormännen mellan 20-80 kr/mil beroende på modell. Låt säga att din bil kostar i snitt 30kr/mil och du har 1 mil enkel väg till jobbet 5 dagar i veckan. Då kostar transport till och från jobbet ca 16 800 kr på ett år, ej inräknat eventuella vägtullar.


  Om du istället köper en elcykel och servar den för 2000 kr var 500 mil så kan du räkna av 14800 kr från kostnaden av din elcykel - varje år. Därefter kan du göra något annat roligt för pengarna!

  Så mycket kostar bilen till jobbet på 1 år. (30kr/mil).


  Enkel väg

  Kostnad


  5 km

  8 400 kr

  10 km

  16 800 kr

  15 km

  25 200 kr

  20 km

  33 600 kr

  25 km

  42 000 kr

  30 km

  50 400 kr

 • begrepp du bör känna till

  Begrepp du bör känna till när du jämför elcyklar  Volt (V)

  Elsystemets arbetsspänning  Watt (W)

  Motorns effekt  Amperetimme (Ah)

  Batteriets kapacitet att leverera ström över tid  Wattimme (Wh)

  Batteriets totala kapacitet att lagra energi  Newtonmeter (Nm)

  Motorns vridmoment

 • Detta är viktigast att förstå om elcykelbegrepp

  Detta är viktigast att förstå  Det kan vara svårt att förstå vad begreppen har för betydelse rent praktiskt.


  Tänk dig en cyklist vars benstyrka och uthållighet representerar elcykels motor och batteri.


  Cyklistens benmuskler motsvarar elcykelns arbetsspänning volt (V), hur hårt cyklisten kan trampa på pedalerna motsvarar motorns effekt watt (W) och cyklistens kondition motsvarar batteriets uthållighet mätt i amperetimmar (Ah).

 • Lite överkurs

  En svag motor med ett starkt batteri kan ta dig lika långt som en stark motor med ett svagt batteri. Därför är det lättast att jämföra olika elcyklar genom att kombinera dessa två värden. Detta begrepp kallas för wattimmar (Wh).


  Om man vill fördjupa sig ytterligare finns dessutom ett begrepp som kallas vridmoment som anges i newtonmeter (Nm). Har du någon gång försökt skruva upp en mutter som sitter hårt åtskruvad? Då vet du att det blir enklare ju längre skaftet på verktyget är. Enkelt förklarat så innebär ett högre vridmoment (Nm) att motorn effektivare överför kraften till cykeln vilket gör att den känns starkare när du behöver ta i ordentligt.

 • Hur långt kommer man på en laddning

  Hur långt räcker en laddning?  Det är många faktorer som avgör hur långt du kommer på en laddning. I ovanstående exempel har vi räknat på en totalvikt av 115kg i backig terräng med en snitthastighet på 22km/h. Vi har jämfört Boschs Tour och Turbo lägen som ytterligheter. Jämför själv på: bosch-ebike.com/en/service/range-cockpit/

 • Så påverkas elcykelbatteriet av kyla

  Hur påverkas elcykelns räckvidd av kyla?  Litium-Jon batterier är känsliga för kyla. Det är inte ovanligt att du bara får ut hälften av batteriets kapacitet om det är riktigt kallt ute. Dessutom slits batteriets celler extra hårt vid kyla.

 • Vad menas med en laddningscykler?  En laddningscykler räknas när batteriet laddas motsvarande 100% av den totala kapaciteten. Exempel:


  Ladda från 0% till 100% en gång

  = 1 laddningscykler


  Ladda från 50% till 100% två gånger

  = 1 laddningscykler


  Ladda från 70% till 100% tre gånger

  = 1 laddningscykler

 • Så mycket kostar ett elcykelbatteri  Batteriet utgör en stor del av kostnaden för din elcykel. Beroende på antal amperetimmar och fabrikat varierar priserna från 4000 kr till 8000 kr. Så ta väl hand om ditt batteri och ta med dig batteriet in när du parkerar cykeln.

 • Så lång tid tar det att ladda ett elcykelbatteri  Ett helt urladdat batteri tar vanligtvis 4-6 timmar att ladda upp helt fullt. Vissa fabrikat har laddare med snabbladdningsfunktion som kan ladda upp batteriet till 50% på mindre än 2 timmar.

 • Batteri på pakethållare

  Batteri placerat på pakethållare  Lättåtkomlig placering på pakethållare. Utmärkt placering för cyklar med djup låg ram för smidigare på och avstigning.

 • Elcykelbatteri placerat på ramen

  Batteri placerat på elcykelns ram  Lågt placerade batterier ger bättre balans och en stabilare gång. Bra för dig som gillar att ta i och kankse cykla fortare än 25 km/h.

 • Elcykel med pedalassistans - centrummotor

  Pedalassistans - centrummotor  Bästa elsystemet om du vill ha en så naturlig cykelkänsla som möjligt. Motorn är placerad i mitten av cykeln och driver direkt på kedjan, känner av hur hårt du tar i och ger dig extra kraft när du som mest behöver det. Naturlig gång, bra viktfördeldning och energismarta system som gör att du kommer längre på varje laddning. Oftast höga vridmoment mellan 50 Nm och 80 Nm. Kan kombineras med både fotbroms och handbromsar.

 • Elcykel med bakmonterad motor

  Bakhjulsdrift - motorn placerad i bakhjulet  Motorn är inbyggd i bakhjulet och ger hjälp beroende av hur fort du trampar och hur fort cykeln rullar. Kan ej kombineras med fotbroms. Ofta utrustas bakhjulsdrivna elcyklar med kedjeväxlar vilket gör att cyklarna passar väldigt bra till pendling. Vridmoment mellan 50 Nm och 60 Nm ger bra kraft i backarna.

 • Elcykel med frammonterad motor

  Framhjulsdrift- motorn placerad i framhjulet  Motorn är inbyggd i framhjulet och ger hjälp beroende av hur fort du trampar och hur fort cykeln rullar. Om man vill ha fotbroms och inbyggd navväxel så är detta ett bra och lite billigare alternativ än centermonterad motor. Vridmoment mellan 25 Nm och 40 Nm.

 • Innan första turen  Börja alltid med att ladda batteriet till din elcykel i minst 24 timmar innan du använder cykeln.


  Anslut alltid laddaren i batteriet först, sen i vägguttaget.


  Var noga med att batteriet alltid är i låst läge, i batterifästet på cykeln under färd.


  Kontrollera att belysning och reflexer fungerar och sitter fast ordentligt

 • Säkerhetsföreskrifter  Använd laddaren endast i torr inomhusmiljö.


  Ladda inte batteriet i direkt solljus.


  Ladda batteriet med god ventilation.


  Avbryt laddningen om du hör ovanliga ljud eller upptäcker läcka.


  Ta inte isär batteriet, då gäller inte garantin.

 • Var noga med detta när du använder din elcykel


  Serva din elcykel var 500 mil eller minst varje år.


  Håll din elcykel ren och tvätta den regelbundet men undvik högtryck.


  Cykla inte på för tunga växlar, det sliter onödigt mycket på både batteri och motor.


  Ladda ej ett batteri som kommit in från minusgrader, låt ligga i någon timme i rumstemperatur.